Tehnoloogia eetika (Nädal 15)

Igal uuel tehnoloogial on oma halvad küljed ja oma head küljed. See kas mingisugune tehnoloogiline idee on eetiline või mitte, on üpris raske  öelda. Mina usun, et tehnoloogia väljatöötamisel tuleb tugevalt mõelda kas on eetiline võtta see kasutusele.

Eetiline tehnoloogia

Paljud erinevad tehnoloogilised ideed on inimkonna arenemisele palju kaasa aidanud. Näiteks võiks tuua erinevad taastuvenergia lahendused, näiteks päikesepaneelid või tuulegeneraatorid. Kuigi nende tootmine on üpris valus meie maakerale, on nendest palju abi. Et nendest tulu saada on meil vaja ainult kas päikest või tuult, mis on mõlemad looduslikud ressursid. Sellise "rohelise" energia saamine aitab meil vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid, mis omakorda aitavad vähendada erinevaid keskkonnaprobleeme.
Seega saame öelda, et isegi kui nende tootmine pole just kõige rohelisem, siis mõte selle taga on üpris eetiline, tahetakse maailma aidata.

Ebaeetiline tehnoloogia

On ka olemas erinevaid tehnoloogilisi ideid, mis ei ole just kõige eetilisemad. Üheks suureks näiteks võiks tuua automaatse massijälgimissüsteemi ja isikuandmete kuritarvitamise. See, et on välja töötatud süsteemid, mis kogu aeg inimesi jälgiksid ja vaataksid, et nad midagi "halba" ei teeks, ei ole just kõige eetilisem. On ka olemas erinevad platvormid mis koguvad inimeste isikuandmeid, ja tihti neid kuritarvitatakse. Selline tehnoloogia on minu arvates suures vastuolus inimeste õigusega privaatsusele ja nende abil tahetakse kontrollida inimesi.
Selline tehnoloogia rikub inimeste põhiõigusi, mis on ebaeetiline.

Lõpplause

Tihti on raske öelda, kas mingi tehnoloogia on eetiline või ebaeetiline. Kontekst on tähtis. Tehnoloogia ja eetika suhe on teema, mis vajab pidevat arutelu ja kaalumist.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Turvariskid (Nädal 14)

IT juhid ja nende rollid (Nädal 9)

Nädal 10, vaba tarkvara ja autoriõiguste suhe